1. Amylas är ett enzym som finns i saliv och sönderdelar stärkelsen och glykogen. Amylas finns i kroppen och hjälper till att bryta ner allt vi får i oss varje dag så som tex vatten mineraler och fetter.
Pepsinet påbörjar sönderdelningen av protein till aminosyror. Det är ett enzym som hjälper till att bryta ner protein som tex finns i våra muskler.
2. Tolvfinger tarmen hjälper till att bryta ner födan vi äter.
3. I Tunntarmen.
4. Stärkelse, cellulosa och druvsocker är kolhydrater och delas in i olika sockerarter. Druvsocker är en sockerart som är uppbygd av molekylringar. Cellulosa och stärkelse är molekyler som innehåller Flera Hundra ihopkopplade druvsockermolekyler. Det som inte är likadant mellan cellulosan och stärkelsen är att ringarna bildar spiralvridna kedjor. Druvsocker finns i frukt och cellulosa finns i väcternas cellväggar.
5. Snabba kolhydrater finns i onyttiga grejer typ som godis och bullar och sånt. Dom långsamma kolhydraterna finns i nyttiga grejer typ brunt bröd och sånt. Snabba kolhydrater ger väldigt fort energi till kroppen men blir trött fort. Dom långsamma kolhydraterna ger oss energi men det tar lite längre tid men dom håller längre och man blir inte lika trött så fort.
6. Protein är olika sammankopplade aminosyror som bygger upp muskler. Som typ hormoner och transporterar syret i blodet.
7. Fett är uppbyggt av glycerol och fettsyror.
tisdag 11 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
1) Bra svar!
2) Ofullständigt! Du måste lägga till att galla från gallblåsan och bukspott från bukspottkörteln mynnar ut i tolvfingertarmen. Galla finfördelar fettet och bukspottet innehåller enzymer som bryter ned kolhydrater, proteiner och fett. Bukspottet höjer även pH-värdet på magsaften.
3) Korrekt
4) Ok, bra!
5) Ok, bra!
6) Helt ok!
7) Rätt!
Skicka en kommentar